De krolse kat

Iedereen heeft denk ik weleens van de term “krols” gehoord. Bij sommigen schieten er dan misschien zelfs wel beelden te binnen van een luid mauwende kat die de rust in huis verstoort.

Maar wat houdt het nu precies in, krols? Vanaf wanneer worden ze dit, en hoe kun je het herkennen?

Al jong “volwassen”

Poezen worden al op jonge leeftijd geslachtsrijp, ook wel krols genoemd. Dit gebeurt soms al op 4 maanden oud! Gelukkig zijn ze er niet allemaal zó vroeg bij, maar de eerste krolsheid zie je vaak toch wel voor ze 9 maanden oud zijn. Dit is vergelijkbaar met een kind van 13-14 jaar, erg jong dus.

Van nature hebben ze een seizoensgebonden krolsheid. Dit betekent dat ze bij het langer worden van de dagen krols worden, en rond de herfst weer tot rust komen. Bij onze huiskat is dit echter wat ontregelt. Het is vaak jaarrond een behaaglijke temperatuur in huis, en zodra het donker wordt, zetten we een lamp aan. Hierdoor zijn ze vaak jaarrond krols, zeker de katten die niet buiten komen.

Cyclus

Gemiddeld genomen zijn katten ongeveer een week krols, met een tussenpose van 3 weken. Helaas komt het ook voor dat katten na de krolsheid vrijwel direct in een volgende krolsheid overgaan. Het is zelfs zo dat ze tijdens het zogen van kittens opnieuw krols kunnen worden. Je kunt je voorstellen dat dit een enorme belasting is op het lichaam.

Hoe herken je het

Er wordt vaak gezegd “krolsheid” is niet te missen. Tot op een bepaalde hoogte klopt dit wel, omdat typisch krols gedrag luid en duidelijk in je gezicht gegooid wordt. Enkele kenmerken hiervan zijn:

  • Krolse houding: Plat op de grond, achterhand in de lucht, en trappelen met de achterpoten
  • “Knik” in de staart (om de weg vrij te maken)
  • Over de grond rollen
  • (Luidkeels) mauwen
  • Extra aanhankelijk
  • Slechte eetlust
  • Ontsnappingsdrang (op zoek naar een kater)
  • Extra markeren door wrijven
  • Markeren door sproeien of wildplassen

Hieronder enkele voorbeelden van krols gedrag bij poezen (tekst gaat door na de video’s):

Stil krols

Sommige poezen zijn stil krols. Dit betekent dat ze het typische krolse gedrag niet vertonen, of in ieder geval erg beperkt. Het is dan lastig te zien of, en wanneer, ze krols zijn. Het is dus helemaal niet zo vanzelfsprekend dat je het wel merkt wanneer de poes krols is.

Katers

In tegenstelling tot wat soms wordt gedacht, worden katers niet krols. Wanneer zij soortgelijk gedrag vertonen, is dit puur een reactie op een vruchtbare poes. Zij hebben dus geen perioden van wel en niet vruchtbaar zijn.

Voorkomen

De meest eenvoudige manier om krolsheid te voorkomen, is castratie. Dit kan gedaan worden voor de eerste krolsheid, zodat de poes nergens last van hoeft te hebben. Deze methode is het meest geschikt voor zwerfkatten en reguliere huiskatten, omdat het uiteraard onomkeerbaar is.

Fokpoezen

Voor fokpoezen is dit natuurlijk geen optie, eenmaal gecastreerd kunnen ze geen kittens meer krijgen. Toch is het soms wel wenselijk om de krolsheid uit te stellen. Vaak wordt dan gekeken naar Suprelorin, of Melatonine.

Poezenpil: Ook deze optie wordt helaas nog makkelijk geopperd. Dit komt echter met vervelende bijwerkingen, zoals een verhoogde kans op baarmoederontsteking en mamatumoren.

Wat de beste keuze is voor jouw fokpoes, kun je het best overleggen met je eigen dierenarts.

Team Scratch&Purr
Team Scratch&Purr