Medicatie toedienen aan de kat

Je kat een pil geven kan een hele uitdaging zijn, maar zeg nou eerlijk: Zou je zelf vrijwillig zo’n vies raar ding pakken, zonder te weten wat het is of doet?

Toch is het belangrijk om dit op een zo stressvrij mogelijke manier te doen, zeker wanneer de medicatie voor een langere periode gegeven moet worden. Een dagelijkse strijd is namelijk voor niemand leuk.

Hieronder geven we je enkele tips over hoe je dit het best aan kunt pakken, inclusief enkele tips voor katten die echt met geen mogelijkheid mee willen werken.

Positieve benadering

Bij voorkeur geef je de medicatie op een zo positief mogelijke manier. Zo creëer je geen extra stress, en behoud je een goede band met je kat. Dit kan grofweg op 3 manieren: smakelijke medicatie gebruiken, medicatie “sandwichen” tussen beloningen, en/of de medicatie camoufleren in iets lekkers. Deze methoden gaan dus volledig zonder dwang, en kunnen met elkaar gecombineerd worden om de acceptatie te verhogen.

Smakelijke medicatie

Er wordt vaak een poging gedaan om een smakelijk laagje om of door een pil te maken, de ene keer wat effectiever dan een andere keer. Ook vloeibare medicatie wordt vaak gemengd met een smaakje. Er bestaat dus een kans dat de kat denk: “Oeh, snoepje!”, wanneer je deze niet meteen met grof geweld in haar keel probeert te proppen. Combineer dit met een beetje enthousiaste houding in plaats van terughoudendheid, en er is een kans van slagen.

“Sandwichen”

Dit is eigenlijk zo simpel als: snoepje – snoepje – pil – snoepje – snoepje. Je bouwt het pilletje in tussen een reeks snoepjes, waarbij je de kat als het ware erin probeert te laten trappen dat het pilletje ook een snoepje is. Dit werkt over het algemeen goed bij katten die erg food-motivated zijn.

Camoufleren

Hierbij verstop je de medicatie in iets lekkers. Je probeert hiermee de smaak zoveel mogelijk te camoufleren, of in ieder geval het lekkere te laten overheersen. Er zijn verschillende manieren waarop je dit kunt doen:

  • Pil inpakken: Je gebruikt een kneedbare snack of hulpmiddel om rondom het pilletje te kleien. Je kunt het pilletje dan als snack aanbieden. Dit werkt vooral goed wanneer ze het niet door proberen te bijten. Enkele voorbeelden hiervan zijn Yums en EasyPill.
  • Capsule inpakken: Hetzelfde principe als een pil inpakken, maar dan met een capsule. Een capsule kan hierbij de medicatie zelf zijn, of een extra buffer waar je een vies pilletje in stopt.
  • In een vloeistof mengen: Dit werkt met vloeibare medicatie of pillen die je mag vergruizen (vraag dit na bij je dierenarts!) Je mengt dit door een vloeibare snack die bij voorkeur een wat sterke smaak heeft, zoals Liquid Snacks.
  • Door voeding mengen: Hetzelfde principe als in een vloeistof mengen, maar dan met natvoer. Dit kan de gebruikelijke voeding zijn, of iets wat ze heel lekker vinden, maar normaal niet krijgen. Let hierbij wel goed op dat ze de volledige portie opeten waar medicatie doorheen zit!
  • Mengen door een “mensen snack”: Nu hangt het natuurlijk volledig af van de onderliggende klachten van de kat wat je wel en niet kunt proberen, maar er zijn situaties waarbij niks lukt, behalve bijvoorbeeld een dotje smeerkaas of paté. Je moet dan een beetje de balans zoeken tussen “stressvrij”, “effectief”, en “gezond”.

Bij deze opties is het belangrijk dat je zeker weet dat ze het lekker vinden vóór je het uitprobeert met medicatie. Wanneer je het voor het eerst test mét medicatie en ze hebben het direct door, kun je het meestal direct afschrijven.

2 verschillende merken en een ingepakt met EasyPill

Dwang

Helaas zullen er altijd katten zijn die niet trappen in de bovenstaande manieren. Overleg dan eerst met de dierenarts of het mogelijk is om de medicatie in een andere vorm te krijgen. Een ander merk kan het verschil soms al maken, maar het is ook weleens mogelijk om er bijvoorbeeld een vloeistof van te maken.

Lukt het dan nog niet, dan gaat het belang van de medicatie boven het zo stressvrij mogelijk toedienen. Dit kan grofweg op 2 (redelijk gelijke) manieren: opgelost in een spuitje, of met een pillenschieter.

Voor beide methoden geldt: spuit in de wang, niet in de keel! Buiten dat je hiermee de tong zoveel mogelijk probeert te vermijden, verminder je het risico op bijvoorbeeld een longontsteking, omdat er water en/of medicatie in de luchtpijp en longen terecht komt.

Probeer verder een goede balans te vinden tussen niet te hard spuiten (risico op verslikken), en niet te traag (langere stressprikkel, hevigere smaakprikkel). Oefening baart kunst!

Spuitje

Deze optie is geschikt voor vloeibare medicatie, of medicatie die je mag vergruizen. Afhankelijk van de dikte van de oplossing kun je het mengen met wat Liquid Snack om de smaak wat te camoufleren, maar meestal moet er wel iets van water bij.

Bij het vergruizen van medicatie komt de vieze binnenkant vrij. De kat kan hierdoor hevig gaan kwijlen bij het toedienen. Een te trage toediening kan dit verergeren, waardoor zelfs de medicatie terug naar buiten komt.

Pillenschieter

Dit gebruik je voor hele pillen of capsules. Je zuigt eerst het compartiment vol water en vervolgens stop je het pilletje of de capsule tussen het uiteinde. Bij het terug indrukken van de spuit, wordt het pilletje los gedrukt samen met het water.

Gebruik de schieter ALTIJD in combinatie met water! Buiten dat de kat bij “droog pillen” het pilletje makkelijker terug uit spuugt, is er een verhoogde kans dat het pilletje blijft steken. Dit geeft enorm veel stress, en maakt het een volgende keer nóg moeilijker.

Hieronder een voorbeeld van een pillenschieter. Links in de tip wordt de pil gestopt en de verdikking rechts is het watercompartiment.

Aandachtspunten

Wanneer je een van de dwangmethoden gebruikt om medicatie toe te dienen, zijn er enkele factoren waar je rekening mee dient te houden, voor de veiligheid van je kat, én jezelf.

  • Blijf op een rustige toon tegen je kat praten. Ben je zelf onrustig, wordt zij ook onrustig.
  • Hou de kat met de rug tegen je aan. Zo beperk je haar bewegingsvrijheid en is het risico op verkeerd spuiten kleiner (zoals de schieter te ver in de keel schieten).
  • Wanneer de kat graag haar nagels gebruikt, gebruik een handdoek voor haar borst en voorpoten.
  • Vraag de dierenarts om je te leren hoe je de kat veilig kan bakeren als ze echt onhandelbaar is.

Team Scratch&Purr
Team Scratch&Purr