Ben je op zoek naar een verrijkende en ontspannende activiteit voor jezelf en jouw hond? Bezoek dan zeker de Scratch&Purr snuffeltuin!

Waarom een snuffeltuin?
Een snuffeltuin, sensory garden, belevingstuin,… is een veilige en afgesloten omgeving waar de hond natuurlijk gedrag kan vertonen, eigen keuzes maakt én zijn zintuigen optimaal gestimuleerd worden.

Tijdens het snuffelen worden er positieve stofjes aangemaakt in de hersenen waar je hond gelukkig van wordt. Hij ‘vergeet’ alles rondom zich, de hartslag verlaagt en zijn stressemmer kan op deze manier leeggemaakt worden.

In een snuffeltuin valt er heel wat te zien, ruiken, voelen, horen en zelfs proeven! Het is een ontspannende activiteit welke een positieve invloed heeft op jouw hond én jezelf. Leer je hond beter kennen door te kijken naar hem. Wat vindt hij interessant? Wat vindt hij spannender? Geniet mee van zijn ontdekkingstocht.

De neus van de hond is het sterkste zintuig. Door jouw hond de tijd te geven om zoveel mogelijk geuren (en dus informatie) op te nemen, zal zijn zelfvertrouwen stijgen én verveling reduceren dankzij de mentale stimulatie.

De snuffeltuin is geschikt voor (bijna) élke hond!
– Energieke honden;
– Oudere honden;
– Honden in revalidatie;
– Puppy’s vanaf 8 weken;
– Angstige/onzekere honden;
– …

Individueel bezoek
Tijdens een bezoek aan de snuffeltuin heb je deze volledig ter beschikking voor alleen jezelf en je hond. Honden uit eenzelfde roedel (gezin) welke een zeer goede band hebben met elkaar zijn tezamen toegelaten na bespreking.

Wij laten geen vreemde honden toe tijdens jouw bezoek zodat jouw hond alle rust en tijd krijgt om de snuffeltuin optimaal te ontdekken. Hoewel honden over het algemeen sociale dieren zijn, zullen ze het niet altijd even fijn vinden om met (meerdere) vreemde honden in een afgesloten omgeving te vertoeven.

De tuin bezoeken
De afspraken vinden steeds plaats in tijdsblokken van 30 minuten waarbij we een speling voorzien van 15 minuten zodat je rustig de tuin kan verlaten en contact kan vermijden met een eventuele volgende bezoeker. Zo kan jouw hond in alle rust weer naar huis.
(Tip: eenmaal thuis kan je als afsluiter je hond een lekkere kauwsnack geven om nog wat extra te ontspannen. Geef hem ook voldoende tijd om te rusten zodat hij alle prikkels kan verwerken.)

In de tuin kan je heel wat (natuurlijke) objecten, kruiden, ondergronden,… vinden welke voor de hond interessant kunnen zijn om te ontdekken. De geuren van kruiden, insecten, materialen, andere dieren,… zorgen voor gigantisch veel informatie en een mentale stimulatie. Let erop dat als je de tuin binnengaat, je goed uitkijkt waar je wandelt. Blijf zelf zo goed mogelijk op het pad. Er zijn immers heel wat obstakels toegevoegd voor jouw hond. Aan het einde van je bezoek aan de snuffeltuin is er de mogelijkheid om een treat search te doen. Wij voorzien snackjes van Keetjes.

Adres snuffeltuin
De snuffeltuin is gelegen op de Betekomsestraat te Baal (ongeveer) ter hoogte van nummer 38. De tuin grenst aan 1 kant aan een straat waar dagelijks verkeer voorbij komt. Het zicht is weggenomen dankzij een doek aan de omheining maar voorbijrijdende auto’s, fietsers,… zijn nog steeds hoorbaar.
De andere kant van de tuin geeft zicht op bosrijk gebied. Er is een parkeerplek voorzien aan het begin van de snuffeltuin.
Gelieve het poortje ALTIJD te sluiten met het slot! Ook als je in de tuin aanwezig bent is dit belangrijk zodat het zeker niet kan open waaien. De snuffeltuin is ongeveer 400m² groot. De tuin bezoeken kan enkel onder begeleiding.

Omheining
De omheining in de tuin is 1,50m hoog en reikt tot aan de grond. Twijfel je of de omheining wel hoog genoeg is maar je wil graag de snuffeltuin bezoeken? Maak dan gebruik van een loslooplijn van minstens 10 meter. Zo heeft jouw hond toch voldoende vrijheid om zélf keuzes te maken bij het ontdekken van de tuin. Wij voorzien altijd standaard een 10 meter lijn zodat je deze niet zelf hoeft mee te nemen.

Het snuffeltuinen initiatief
De Scratch&Purr snuffeltuin is momenteel de enige snuffeltuin in België welke aangesloten is bij het snuffeltuinen initiatief!
https://snuffeltuinen.jimdofree.com/snuffeltuin-vinden/belgi%C3%AB/baal/

Bij het bezoeken van onze snuffeltuin is een vrijwillige bijdrage altijd welkom welke ten gunste komt van een goed doel voor honden én waarvan een deeltje gebruikt zal worden voor de verdere optimalisatie en onderhoud van de snuffeltuin. Een deel van jouw bijdrage wordt geschonken aan het SCSP (second chance Staffords en Pitbulls) vzw.
Via onderstaande link kan je meer uitleg vinden over hen.
https://www.scsp.be/

Tijdens jouw bezoek zorgen wij voor een gezellige babbel en enkele interessante tips.

*Bij het vastleggen van een bezoek aan de snuffeltuin ga je akkoord met onderstaande tuinregels:

 • Elk baasje is verantwoordelijk voor zijn/haar eigen hond. Ook binnenin de tuin! Scratch&Purr kan dus niet verantwoordelijk gesteld worden voor eventuele ongevallen, ontsnappingen,… enzovoort. Check ook altijd zelf of de omheining voldoende hoog is en dat alle voorwerpen veilig zijn voor jouw hond. Indien nodig is er een lijn van 10 meter aanwezig.
 • Hou de snuffeltuin schoon! Ruim kakjes op en gooi deze in de vuilbak (er zijn zakjes aanwezig in de tuin). Gooi ook eventuele flesjes, papiertjes,… in de vuilbak. Laat niets rondslingeren!
 • Wees rustig in de snuffeltuin (denk aan de buren). Een snuffeltuin is een plek waar je in alle rust met je hond kan vertoeven. Relax, take it easy…
 • Laat kinderen niet roepen, spelen, rennen,… in de snuffeltuin. Hier is hij niet voor ontworpen.
 • Ruim niet opgegeten snackjes zo goed mogelijk op. Denk maar aan hondjes welke een allergie hebben voor bepaalde voeding en deze kunnen opeten tijdens hun bezoek.
 • Laat alle materialen liggen!
 • De snuffeltuin is geen speeltuin, uitlaatveld of trainingsveld.
 • De hond geeft zelf aan wanneer hij/zij klaar is met snuffelen. Dan is het tijd om naar huis te gaan.
 • Geef de hond de tijd & vrijheid om zelf alles rustig te ontdekken en te besnuffelen, zonder begeleiding of aanmoediging van de mens.
 • Indien de hond aangelijnd moet blijven, gebruik dan een goed passend tuig en een lange lijn van 10 meter (lijn beschikbaar op locatie)
 • Honden dienen gevaccineerd/getitterd en gezond te zijn, vrij van besmettelijke ziektes.
 • Loopse teefjes kunnen beter even niet in onze tuin komen, kom dan graag een andere keer langs!
 • Als de hond gaat graven of slopen, is het bezoek afgelopen en tijd om naar huis te gaan.
 • Buiten de snuffeltuin dient de hond te allen tijden aangelijnd te zijn.
 • Corrigerende materialen zoals prikband/stroom- of blafband, muilkorf, maar ook flexilijnen/rolriemen zijn niet toegestaan in de snuffeltuin!
 • Gelieve niet te roken in de snuffeltuin.
 • Bezoek is bedoeld voor 1 hond plus maximaal 2 volwassen begeleiders. Een extra hond uit zelfde huishouden kan eventueel na overleg.

Graag een afspraak vastleggen?
Dit kan door een mailtje te sturen naar [email protected] of via WhatsApp (0472/59 23 76). Wij sturen bij het vastleggen van de afspraak een betaalverzoek én eventuele bijkomende info.

De tuin zal steeds verder bewerkt worden om zo voor voldoende afwisseling te zorgen! Blijf via onze facebookpagina op de hoogte van de nieuwste aanpassingen.

Bron inhoudelijke info: Snuffeltuinen Initiatief (bekijk zeker ook andere beschikbare snuffeltuinen welke aangesloten zijn bij het initiatief!)