De kat krabt de krullen van de… bank.

We kennen het allemaal, enkele prachtige krabpalen in huis en tóch is de bank, het behang of de tafel een meer interessante plek om aan te krabben. Het krabgedrag van de kat kan soms enorm frustrerend zijn voor ons. Waarom krabt de kat nu juist aan deze plek, en niet aan die mooie krabpaal?

In deze blog vertellen we je meer over waarom de kat krabt, en hoe je ervoor kunt zorgen dat zij hiervoor niet je favoriete meubelstuk gebruikt. Zo houden we zowel de kat als het baasje tevreden!

Waarom krabt een kat?

Katten hebben verschillende redenen om te krabben. Een van de meest voor de hand liggende hiervan is misschien wel het bijhouden van de nagels en het stretchen van de spieren. Toch is dit niet de voornaamste reden om te krabben, maar wat dan wel?

Stressontlading

Krabben wordt voornamelijk gedaan om het legen van het “stress-emmertje”. Frustratie, spanning, schrik, opwinding (positief en negatief), … Dit wil ze allemaal even goed van zich af kunnen krabben, zodat haar emmertje niet over hoeft te lopen.

Positieve opwinding zien we onder andere rondom voertijd, tijdens het spelen, bij het starten van de dag, bij het thuiskomen van werk, en eigenlijk alles waar de kat een positieve associatie aan heeft verbonden en energie van krijgt.

Negatieve emoties komen dan weer voort uit onderlinge spanning tussen katten (of andere huisdieren), onverwachtse geluiden, bezoek, vreemde katten, … Deze hoeven maar heel minimaal te zijn, maar kunnen zich op lange termijn wel opstapelen als de kat ze niet kwijt kan.

Enkele plekken in huis hebben een verggrote kans op het laten vollopen van het emmertje:

  • Smalle doorgangen
  • Plekken langs een deuropening
  • Ramen en vensterbanken
  • Trappen
  • Drukke ruimten (zoals de woonkamer of keuken)
  • Gesloten deuren
  • Deuren naar buiten
  • Open ruimten met weinig schuilmogelijkheden

Markeren

Naast stressontlading krabben katten ook om hun geur af te zetten. In de pootjes zitten namelijk heel wat geurklieren welke feromonen afgeven. Katten gebruiken deze feromonen om een boodschap af te geven aan zichzelf, en andere katten. Dit maakt de omgeving vertrouwd en voorspelbaar, en maakt ze minder gevoelig voor het vollopen van de stress-emmer.

Afleren? Ombuigen!

Krabben is volledig natuurlijk gedrag voor onze huistijger, we gaan dit dus absoluut niet afleren! Wat we wel kunnen doen, is voldoende, prettige(!) krabmogelijkheden aanbieden, zodat de kat haar natuurlijk gedrag kan uiten, en de bank ongedeerd blijft.

Je begint met het aanbieden van een alternatief, op alle plekken waar je kat graag krabt. En ik hoor je al denken: Moet ik zoveel krabpalen neerzetten?? Maar geen paniek, een klein krabmeubel is vaak meer dan voldoende. Er zijn hiervoor ontzettend veel opties, er valt altijd wel iets te vinden waar zowel kat als baas vrolijk van worden.

Inspiratie opdoen? Neem dan eens een kijkje in de shop!

Vervolgens maak je de voor jou ongewenste plek, zoals je mooie, nieuwe bank, onaantrekkelijk voor de kat. Dit kan door het (tijdelijk) af te dekken met bijvoorbeeld plastic, een plaat, of een deken die de kat niet prettig vindt. Je kat heeft nu dus 2 keuzes: een plek die niet meer zo prettig is om aan te krabben, en een plek die hier perfect voor is. Welke zou je zelf kiezen?

Help de kat markeren

Zoals je hierboven hebt gelezen, krabben katten ook om hun omgeving te markeren. Nu doen ze dit niet enkel door te krabben, maar ook door de kop langs voorwerpen te wrijven. De wangen bevatten namelijk ook geurklieren waarmee ze feromonen verspreiden.

Nu kun je ze hier een handje mee helpen. Neem hiervoor een microvezel doek of ander vertrouwd doekje, en veeg langs de wangen van de kat, zodat haar geur op het doekje komt. Wrijf dit doekje vervolgens over de plekken waarvan je niet wil dat de kat hieraan krabt. Hiermee verspreid je het signaal “veilig”, en geef je de kat geen extra aanleiding om te krabben.

Beloon gewenst gedrag

Om de kat nog een extra signaal te geven, gaan we krabben op de gewenste plek bekrachtigen door middel van beloning. Dit kan door middel van positieve aandacht, spel, of bijvoorbeeld een snackje. Je kunt ook met kruiden werken om het krabmeubel extra interessant te maken.

Straf NOOIT je kat voor ongewenst krabgedrag! Dus niet roepen, in je handen klappen, de plantenspuit pakken, of zelfs fysieke pijn veroorzaken, zoals in het nekvel pakken. Dit veroorzaakt enkel frustratie en angst, waardoor je de kat alleen maar meer redenen geeft om juist te willen krabben.

Hulp nodig?

Blijft je kat ondanks bovenstaande tips ongewenst krabgedrag vertonen? Neem dan contact met ons op, dan kijken wij of we je kunnen helpen!

Team Scratch&Purr
Team Scratch&Purr