Mijn kat bijt me tijdens het aaien, wat nu?!

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Niet gecategoriseerd

Een situatie waar heel wat katteneigenaars wel eens mee te maken krijgen; de kat komt op je schoot zitten, geeft kopjes, spint en lijkt dus te genieten van de vele aaitjes die ze krijgt. Maar dan plots… bijt ze!

Vaak schrik je dan als eigenaar en ga je piekeren over wat er fout is gegaan of ga je je afvragen of je een ‘valse’ kat hebt. Dankzij dit blog hopen we hierin meer inzicht te bieden zodat je beter kan schetsen wat er nu juist gebeurt op dat moment.

Aai-agressie

We starten met het geven van een naam aan dit ‘fenomeen’. Jouw kat vertoont op dit moment aai-agressie. Ze reageert met agressief gedrag (bijten, blazen, uithalen,…) op jouw handeling.
Voor wie nu gaat paniekeren: don’t! Jouw kat vind je natuurlijk nog helemaal leuk MAAR je hebt even enkele signalen gemist waarbij ze zegt dat je (tijdelijk) mag stoppen met aaien. Uithalen of bijten zijn duidelijke en effectieve signalen welke direct een gewenst resultaat geven. Daarom zal je kat deze signalen gebruiken als de eerdere signalen niet gezien/begrepen worden. De kans is zelfs vrij groot dat ze al na enkele minuten alweer kopjes geeft en al spinnend bij je komt liggen.

Schootzitten en spinnen  ≠ aaitjes vragen (of toch niet altijd)

Katten houden van de geur en aanwezigheid van hun eigenaar(s) en wanneer wij relaxt in de zetel zitten, is het dan ook helemaal verleidelijk om gezellig in de buurt te gaan liggen of zelfs op schoot te komen. Ook jouw kat zoekt op dat moment een cozy plekje om te relaxen. Dit wil niet direct zeggen dat ze ook aanrakingen wenst. Jouw dichte aanwezigheid is vaak al voldoende. Je kan ze horen/zien genieten dankzij het gespin en/of een ontspannen houding. (Let wel op dat spinnen ook een geruststellend/zelf troostend signaal is dat katten gebruiken bij pijn. Observeer dus altijd de volledige context.)

Gevoelige vacht

De haartjes fungeren als tastzintuig en de vacht is dus van nature uit zeer gevoelig. Het veelvuldig aaien in grote bewegingen over het hele lichaam kan dus nogal ongemakkelijk aanvoelen voor jouw huistijger. Wij raden daarom ook altijd aan om nooit te lang te aaien, in korte bewegingen en steeds met de vachtrichting mee. De wangen, kin en achter de oren zijn vaak plekken welke het meest aangenaam zijn voor jouw kat om geaaid te worden. Wil je zeker zijn dat jouw kat aaitjes wil? Laat even jouw hand ruiken. Geeft ze je kopjes, is het een bevestiging dat aaien op dat moment helemaal ok is! Doet ze niets of gaat ze weg, heeft ze geen behoefte aan aanrakingen. Respecteer de keuze van je kat en laat haar dan ook met rust. Zo ben jij als eigenaar helemaal veilig en voorspelbaar en verbeter je de relatie met je kat aanzienlijk!

Subtiele signalen

Katten communiceren niet alleen met geuren maar ook dankzij hun lichaamshouding. Ze laten (subtiele) signalen zien welke zeggen dat de situatie ‘ok’ of ‘niet ok’ is. Deze signalen worden door ons als eigenaar vaak over het hoofd gezien. Ben je jouw kat aan het aaien? Let dan op onderstaande gedragingen welke laten zien dat de kat wil dat je stopt met wat je doet.

  • Zwiepende staart
  • Snorharen trekken naar achter
  • Oren draaien naar achter
  • Stopt met spinnen
  • Verstijft
  • Trekt de ogen open/pupillen verwijden
  • Heft een voorpootje omhoog
  • Likjes rond de mond/neus (soms in combinatie met meer slikken)

Elke kat is anders

Elke kat is een apart individu met een eigen karakter en voorkeuren. Zo zijn er nu eenmaal katten welke bijna urenlang kunnen genieten van aaitjes over het hele lichaam maar zijn er ook evengoed katten welke liever nooit aangeraakt willen worden. Er hangt heel wat af van de socialisatie van de kat. Als een kitten op jonge leeftijd positief gewend is aan aanrakingen, zal ze dit als volwassen kat vaak ook meer kunnen appreciëren dan wanneer een kitten helemaal niet gewend is aan mensenhanden en bijkomende aanrakingen. De eerste 16 weken zijn cruciaal hiervoor (en dan met name de eerste 8 weken).

Is je kat niet/amper gesocialiseerd aan aanrakingen? Dan kan een positieve training in kleine stapjes helpen.

Belangrijk is dat wij als eigenaar de keuze van onze kat respecteren en geluk halen uit het gelukkig zien van onze kat. Ook al vindt ze aaitjes niet altijd even fijn; het is toch een heus privilege als jouw kat al spinnend heel dicht bij je komt liggen in de zetel? Geniet van deze momenten!

Aangeleerd spel met handen

Los van bovenstaande info is het best ook mogelijk dat jouw kat sneller naar handen grijpt/bijt (soms ook de voeten) omdat het hen simpelweg als kitten aangeleerd is als spel of als ze zich (snel) vervelen en de bewegende handen/voeten de enige ‘attributen’ zijn waar ze haar jachtimpuls op los kan laten gaan.

Het is belangrijk om kittens vanaf de eerste weken te leren spelen met de juiste tools zoals teasers met veertjes en lange hengels. Hoe verleidelijk en schattig het ook is dat je kleine kitten jouw vingers grijpt met die kleine tandjes en mini klauwtjes; deze worden heel snel groter en sterker waardoor de aanvallen op jouw handen minder schattig en vooral heel wat pijnlijker zullen zijn. Merk je dat jouw kat snel naar je handen (en/of voeten) klauwt en bijt? Leer het zo snel mogelijk af op een gepaste manier en speel vooral met de juiste speeltjes. Je handen en voeten zullen je dankbaar zijn. 😉

verandering in reactie

Merk jij een (plotse) verandering op in het gedrag als je jouw kat aanraakt/aait? Vond ze eerst aaitjes helemaal ok en nu plots niet meer? Dan zou er wel eens een medisch probleem kunnen zijn. Denk maar aan pijn aan een bepaald lichaamsdeel. Laat veranderingen in het gedrag van je kat niet onopgemerkt en vraag tijdig raad aan je dierenarts.

Heb jij vragen rondom dit onderwerp? contacteer ons voor meer info!